Ontdek de kracht van jouw klacht

Melanie Gerdes • 1 juli 2024

Hoe kun je jouw zelfgenezend vermogen ondersteunen?

Er zijn veel verschillende soorten bloemen in dit veld.

De dynamiek van onderdrukken

We leren in onze westerse maatschappij doorgaans niet hoe we kunnen omgaan met gezondheidsklachten. Regulier wordt er vooral gekeken naar de symptomen van een klacht, om te bepalen hoe deze zo goed en snel mogelijk behandeld (lees opgelost) kunnen worden. Zo nodig met medicatie, veelal gericht om de symptomen te onderdrukken. We willen ook graag dat een klacht zo snel mogelijk verdwijnt. Logisch, het is namelijk vervelend, het doet pijn, belemmert en laat zien dat er iets niet goed is. Toch?

 

Wanneer een klacht onderdrukt wordt (of het nu fysiek, mentaal, emotioneel van aard is),  wordt er niet of nauwelijks gekeken naar de oorzaak, de oorsprong van de klacht. Ook wordt er van buitenaf een middel (kracht) ingezet, wat het natuurlijke systeem in onszelf (het zelfgenezend vermogen, ons immuunsysteem in de breedste zin van het woord) onderdrukt in de uitingen ervan. Wat bedoel ik daarmee precies?

 

Je zelfgenezend vermogen ondersteunen

Een natuurlijke beweging in onszelf, in elk levend/bezield wezen, is er één die erop gericht is om balans na te streven. Dat doet het zelfgenezend vermogen. Deze is non stop bezig om prikkels van buitenaf te verwerken, zo nodig onschadelijk te maken en uit te scheiden wat niet (meer) dient. Prikkels van welke aard dan ook, of het nu voeding betreft, indrukken, informatie of pathogenen die de boel van binnen flink kunnen verstoren.

 

Pijntjes, ontstekingen, klachten van welke aard dan ook zijn uitingsvormen van het lichaam om in eerste instantie te laten zien dat het lichaam hard aan het werk is. In de tweede plaats, zeker wanneer het gaat over hardnekkige, langdurige klachten, wil het lichaam duiden dat er sprake is van chronische disbalans. Het is dus van belang dat de symptomen niet onderdrukt worden, maar vanuit de oorzaak behandeld worden. Dit met de nodige en het liefst natuurlijke ondersteuning, van waaruit het zelfgenezend vermogen zelf de balans kan herstellen.

 

Hier is kennis voor nodig, namelijk kennis en inzicht in het natuurlijk helend vermogen van het lichaam. Natuurgeneeskunde geeft deze inzichten en kennis. Wil je dit zelf leren eigen te maken, zie dan ook de jaartraining Natuurgeneeskunde die 13 februari 2025 start. Meer info vindt je hier. 1 op 1 ondersteuning in jouw natuurlijke gezondheid kan ook door een ‘natuurgeneeskundig/holistisch’ therapeut bij jou in de buurt of klik hier voor meer informatie.

 

Een klacht leren duiden

Ik heb ook een lange tijd gedacht dat een klacht betekende dat er iets niet goed is aan mij, dat ik het niet goed doe, want anders zou ik geen klacht(en) ervaren, toch? Wat een sombere en strenge gedachte over mijzelf, die we wellicht allemaal wel kennen in meer of mindere mate. Het houdt een negatieve vicieuze cirkel in stand die vooral niet ten goede komt aan het zelfbeeld en daarmee de gezondheid.

 

Uitgaan van het zelfgenezend vermogen houdt in dat we de natuurlijke kracht in onszelf erkennen. En daarmee de taal die het lichaam op alle niveaus spreekt. Een klacht is dus eigenlijk niets anders dan een communicatie-, uitingsvorm van het lichaam, het wil iets duidelijk maken.

 

Wat zou hoofdpijn bijvoorbeeld kunnen duiden?

Een flinke hoofdpijn treedt op, voor jouw gevoel ‘zomaar’ ergens op de dag. Het doet pijn, hindert want het belemmert waar je mee bezig bent, wat je wilt en/of moet doen. Hup een paracetamolletje erin, zodat je door kunt gaan met waar je mee bezig bent of wat er moet gebeuren. Je weet vaak ook niet beter en ziet wellicht niet het bezwaar ervan. Nu, voor een keer kan het ook zeker geen kwaad, soms is het gewoon even nodig. Maar wanneer we standaard reageren met ‘een paracetamolletje’ op een pijnklacht, mis je zowel de oorzaak als de boodschap die erachter schuilt. Essentieel om werkelijk te herstellen en het zelfgenezend vermogen te bekrachtigen.

 

Wellicht heeft de boodschap van de hoofdpijn iets te maken met jezelf een moment rust gunnen, je hoofd even een pauze laten nemen en bijvoorbeeld wat energie je benen in te sturen door te gaan wandelen. Bij hoofdpijn zit er vaak (te) veel energie in je hoofd en meestal te weinig in je benen/voeten. Ga maar eens na wanneer je hoofdpijn hebt of voelt dat je hoofd zwaar wordt. Wat is de temperatuur van je voeten, benen, je knieën? Zijn deze koud, dan kun je ervoor zorgen dat er meer energie, doorbloeding richting je benen en voeten gaat. Dan kan op allerlei manieren. Door te gaan bewegen, letterlijk je aandacht naar beneden te brengen bijvoorbeeld met je ademhaling of je kunt een voetenbad nemen. Klik hier voor meer informatie over een (reinigend en ontspannend) voetenbad.

 

Regelmatig en langdurig last?

Wanneer je chronisch last hebt van hoofdpijn, sta dan eens stil bij welke keuze je kunt maken om ervoor te zorgen dat je in het algemeen meer in contact kunt komen met je lichaam en hoe je meer geaard door het leven kunt gaan? In hoeverre is je leven teveel ingericht op ‘hoofdwerk’? Bij migraine spelen er bijvoorbeeld meer processen en orgaansystemen mee, waaronder de lever en gal. In hoeverre kan je lever dus goed zijn werk doen, stroomt de gal wel voldoende goed door? Wanneer je boosheid langdurig inhoudt, stagneert niet alleen de galstroom op fysiek niveau (een reden voor galstenen), ook op energetisch niveau heeft het z'n doorwerking op bijvoorbeeld je daadkracht die vervolgens afneemt. Herkenbaar?

 

Voor elke klacht een scala aan processen

Hoofdpijn is één van de vele klachten en uitingsvormen van het lichaam. Realiseer dat er voor elke klacht een scala aan processen meespelen, dus niet alleen op fysiek niveau. Welk gevoel/emotie hou je in of neem je niet serieus? Wat uit je niet of juist extreem, geef je je grenzen voldoende aan, doe je eigenlijk wel waar je blij van wordt, et cetera? Er zijn zoveel onderliggende boodschappen, emoties en gevoelens die een rol kunnen spelen bij jouw klacht(en) cq aandoening.

 

Altijd uitzonderingen

In uitzonderlijke gevallen is symptomen onderdrukken met medicatie als pijnstillers, antibiotica of iets dergelijks gewoon nodig! Jij bent de regisseur van jouw leven. Vertrouw je het niet, ga er dan zeker mee naar de huisarts. Bij twijfel is het zeker wenselijk eerst een arts te laten beoordelen. Weet ook dat je altijd èn/èn aan de slag kunt gaan met je klacht. Naast medicatie die je ervoor slikt, kun je ook altijd holistisch kijken naar wat het je wilt duiden. Een natuurgeneeskundige op HBO niveau heeft als het goed is medische basiskennis en zal dan ook symptomen beoordelen op pluis of niet pluis en je eventueel doorverwijzen naar de huisarts.

 

Aan de slag met jouw kracht!

Wil jij je verder verdiepen in natuurlijke gezondheid en leren deze manier van leven te integreren in jouw leven?


Bekijk dan mijn aanbod op de website www.ownyournature.nl, voor 1:1 begeleiding, workshops of lees meer over natuurlijke gezondheid in mijn blogs.




 

Praktische tips om alvast aan de slag te gaan met je zelfgenezend vermogen!

-         Maak contact met de signalen (klachten, symptomen) van je lichaam, ga er met je aandacht en adem heen. Laat het toe voor zover dat lukt! Gaat het over pijn? Adem, adem door de pijn heen (zo nodig en zo liefst met zo min mogelijke pijnstilling). Vraag aan je hart (en luister met je hart) wat de klacht, symptoom, pijn je wil vertellen? Wat wil het je duidelijk maken, wat mag je laten of anders doen?

-          Oefen! Lukt het niet meteen, geef het niet direct op. Probeer regelmatig een moment te nemen om even tot jezelf te komen, eventueel je ogen te sluiten en te voelen hoe het is in je lichaam, ook al heb je (nu) niet concreet last van iets in jezelf. Wat wordt je gewaar in jezelf, waar gaat je aandacht naar toe, van welk deel van je lichaam wordt je vrijwel meteen gewaar?

-          Wanneer je je aandacht bij een pijntje of iets dergelijks hebt, leg er je hand(en) op en stuur de plek warmte en liefdevolle gedachten. In plaats van ergernis, negatieve en boze verwijten dat het weg moet, niet goed is of iets dergelijks. Zeg eventueel in je gedachten dat je er voor gaat zorgen, het meer rust, ontspanning, warmte of iets dergelijks geeft en dat je graag wilt horen wat het je wil vertellen. 

 

Bij (acute) klachten die je niet vertrouwt, raadpleeg altijd een arts!

 

Ik wil graag vrijblijvend contact
Een vrouw in een blauwe jurk staat voor paarse bloemen.
Een grote steen ligt op het gras onder een boom
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het jaar in 5 seizoenen opgedeeld, met als extra seizoen de nazomer, gekoppeld aan het element Aarde. In deze periode komt alles tot een voltooiing, gewassen zijn uitgebloeid en geven vrucht. Het is als het ware een periode van verzadiging en de yang energie neemt qua intensiteit weer af. Dat wil niet zeggen dat het niet nog behoorlijk warm kan zijn in de nazomer, maar de zon- kracht en duur nemen wel degelijk af.
A quote from paulo coelho is on a red fire background
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Alles staat in volle bloei, de natuur straalt, de dagen zijn lang en warm en dit nodigt ook uit om jezelf volledig open te stellen voor de bloei van je leven. De yang energie is in de zomer op z’n sterkst, waardoor de zomer ook wel geassocieerd wordt met uitbundigheid, passie, zon en gezellig samenzijn.
Een doorsnee van een holle boomstam liggend op het gras
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Het element hout symboliseert een explosieve groei. De natuur beweegt vanuit yin (rust) naar een krachtige yang energie, de vuurkracht waarmee de grote groeispurt gepaard gaat. Ben jij voldoende uitgerust en opgeladen (in de nacht) om aan dit krachtige ontwaken te kunnen deelnemen? Of heb je de hele winter door teveel doorgejakkerd en ben je eigenlijk nog steeds toe aan een lange winterslaap? Hieronder neem ik je mee op reis door de natuurlijke flow van het element hout, ga je mee?
A puddle of water with trees reflected in it
door Melanie Gerdes 14 januari 2025
Wanneer we in (de cyclus van) het element water komen, bevinden we ons in het winterseizoen. De natuur heeft zich volledig teruggetrokken en bevindt zich in een winterslaap. Boven de grond lijkt er niet meer veel te gebeuren, maar diep onder de grond wordt er hard gewerkt. Al het oude wat in de herfst is losgelaten, sterft om vervolgens weer nieuwe groei en nieuw leven te kunnen voortbrengen. Zoals elk jaar wordt het vanzelf weer voorjaar en zo is het ook in ons leven.
Een witte veer ligt op een stapel bruine bladeren
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Hoe kun je ervoor zorgen dat je immuunsysteem, waar de dikke darm en de longen een belangrijke rol in vertegenwoordigen, van binnenuit veerkrachtiger wordt? Dat je gebruik kunt maken van de natuurlijke kracht en wijsheid van deze orgaansystemen en ook de persoonlijke eigenschappen en thema’s horende bij de flow van het element metaal? Hieronder krijg je inzicht en handvatten om het metaal element in jezelf te versterken.
Een citaat over geluk heeft vele tinten en elke tint doet je glimlachen
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Leer de dynamieken van groei en ontwikkeling (her)kennen in jouw leven door de seizoenen heen, zodat je minder weerstand en conflicten ervaart in je leven en meer in harmonie en moeiteloosheid kunt stromen! Het laatste zal enorm bijdragen aan een positieve gezondheid. Lees in De natuurlijke flow de aanleiding voor deze korte reis door de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Medicine (TCM).
Een close-up van een rivier met golven die op de oever breken.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Leven is groeien, ontwikkelen en rijpen, een van nature continu en doorgaand proces. Cel vernieuwing en ouder worden, maar ook de dagen en jaargetijden voltrekken zich zonder dat we erover na hoeven denken. Groeiprocessen van allerlei aard bestaan uit bewegingen in ons en om ons heen, die we in harmonie kunnen hanteren of waar we ons tegen kunnen verzetten. De uitdaging is om mee te leren bewegen met de natuurlijke flow en fasen van groei, bijvoorbeeld aan de hand van de 5 elementen.
Een persoon houdt een witte wekker in zijn hand.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Voor een evenwichtige slaap is het belangrijk dat je je eigen bioritme (en/of chronotype) zoveel mogelijk volgt en dat je meebeweegt met de natuurlijke processen van je lijf en de natuur (cyclus van dag & nacht en de seizoenen). Stap voor stap aan de slag met een evenwichtige slaap.
Een wassende maan is zichtbaar aan de nachtelijke hemel boven een bos.
door Melanie Gerdes 2 januari 2025
Gedurende een goede nachtrust worden veel herstelprocessen in ons lichaam uitgevoerd. Vaak staan we daar niet bij stil. Veel mensen hebben tegenwoordig allerlei maatregelen nodig, zoals het innemen van supplementen en medicatie of mindfulness oefeningen en dergelijke, om lekker te kunnen slapen. Lekker (door)slapen is namelijk helaas niet (meer) zo vanzelfsprekend. Van groot belang dus om eens stil te staan bij jouw slaapkwaliteit!
Een paarse paddenstoel groeit op een stapel bladeren.
door Melanie Gerdes 12 november 2024
Klachten kun je zien als signalen van het lichaam om aan te geven dat je uit balans bent. Ze willen je iets duidelijk maken en zijn jouw richtingaanwijzers. Wanneer je de tijd en aandacht neemt om af te stemmen op de achterliggende boodschap, leiden ze jou naar de oorzaak van je klachten/‘ziek’ zijn. In essentie heeft het allemaal te maken met waar en in hoeverre wij van onze authentieke zelf zijn afgedwaald. Confronterend èn tegelijkertijd geeft het jou de keuze om de regie te nemen over jouw gezondheid. Wil jij ontdekken hoe?
Meer posts